Carles Prats: “El mòbil ha canviat els reflexes periodístics i ha accelerat la producció”

SÒNIA PERALTA

Cada dia necessitem més informació i més ràpid, i els mòbils hi juguen un gran paper. A Twitter veiem amb un cop d’ull els titulars més importants i decidim si volem dedicar més estona a una notícia en concret. Per altra banda, mai ha estat més fàcil el periodisme ciutadà: amb la càmera es grava o es fotografia un fet noticiable i es puja a alguna xarxa social per a fer-ne ressò. Però per als periodistes de professió, el mòbil també s’ha convertit en una eina indispensable. Carles Prats, periodista i presentador del Telenotícies Migdia a TV3 ho té clar.

entrevista carles prats
Carles Prats parla sobre els mòbils i la seva feina com a periodista. /Kelly Valencia

Molt acostumat a la càmera i a la tasca periodística, es col·loca en posició professional però informal i agafa la gravadora amb la mà, conscient del paper fonamental de l’àudio d’una entrevista. Mira per últim cop si té notificacions al mòbil, el bloqueja i el deixa a un costat. Ell mateix sap la importància de la rapidesa de la informació, s’hi dedica. Carles Prats explica que sembla que el mòbil ja quasi no s’utilitzi per a trucades, que és la seva funció primera, sinó per estar connectats permanentment a través d’aplicacions com Twitter o Whatsapp, que ell utilitza per a grups de treball.

Els mòbils han fet les tasques que abans eren molt llargues increïblement més fàcils, i per a Carles Prats això ha suposat que “s’acceleri la producció. Abans les tasques eren més rudimentàries, havies d’anar buscant un wifi o connectar l’ordinador directament amb cable per enviar com a màxim un teletip o un document word.” Ell mateix explica que ara “des d’un cotxe a una autopista pots fer el mateix que si estiguessis al despatx”.

Però no tot són avantatges. Portar sempre el mòbil a sobre implica més control dels treballadors per part de les empreses, “et dóna moltes possibilitats però també esclavitza”, diu el presentador. A més, ho vulguem o no, estem a la disposició de la tecnologia i això també implica les bateries. Tot i que Carles Prats té dos mòbils (per a ús personal i per a ús professional), “al final sempre acabo utilitzant un o altre per a tasques diferents per problemes de bateria, que són un drama”.

“Amb el mòbil, la manera de treballar s’ha accelerat molt”

“Si vaig en un taxi i veig un incendi, el primer que faré és gravar-ho, i després trucaré a la redacció” / Kelly Valencia

A la feina de periodista, el mòbil ho fa tot més immediat per tal de poder tenir la informació el més aviat possible, quasi instantàniament. Si abans els periodistes quan es trobaven en mig d’un esdeveniment noticiable primer trucaven a la redacció per a que enviessin material, ara “s’ha canviat el reflex. Primer graves i després truques per dir que tens les imatges”, diu Prats. En una cobertura especial recent, explica el presentador, “hi havia enviats especials, sobretot asiàtics, que feien les connexions íntegrament amb mòbils”.

Això no treu que encara es necessitin equips i càmeres professionals, perquè “els reportatges reposats i ben fets encara no es poden fer amb mòbil. Aquest et dóna bona resolució, però no pots jugar amb el diafragma ni el balanç de blancs. Tot i que ara estan sortint suports per connectar al mòbil i simular una càmera, encara no ho és, però no sé com serà en el futur”. En motiu del Mobile World Congress d’aquest any a Barcelona, BTV (Barcelona Televisió) va fer els seus informatius íntegrament amb mòbils, cosa que no és una novetat mundial però sí “una experiència interessant. Cada cop hi ha més gent que va amb mòbils d’altíssima gamma i fa connexions o reportatges, però també hem de ser conscients que una cosa és una cosa, i l’altra és l’altra”. Carles Prats creu que el mòbil és molt útil com a primer recurs però no és, ni pensa que ho serà, el mitjà per excel·lència per a cobrir notícies.

“Depèn de quin producte audiovisual vols fer, el mòbil encara està molt lluny”

Els que sí que utilitzen el mòbil com a mitjà essencial són els ciutadans que volen posar de manifest el que passa al seu voltant. Molts en diuen periodisme ciutadà, però Prats diu que són “proveïdors d’imatges”, no són periodistes. “La feina del periodista sempre serà buscar fonts i contrastar-les. Gràcies a l’ús generalitzat del mòbil cada cop hi ha més fonts, però això també implica més intoxicació. Hi ha un tipus d’usuari creixent que penja imatges falses, i si els periodistes no fem bé la nostra feina, aquestes imatges es passen per un telenotícies, com alguna vegada ha passat.”.

Carles Prats explica que les aplicacions que més utilitza són aquelles que li permeten “buscar fonts i comunicar-se, tot i que des de la meva empresa ens conviden a ser emissors també”. Recentment, un estudi mostrava que Whatsapp era la distracció número u a les empreses i que els treballadors el miraven cada 15 minuts de mitjana. “Al principi sí que va ser una novetat”, explica Prats, “i es comentava pels grups de feina partits del Barça i altres coses, però si a més ho multipliques pels grups de solfeig, piano, o els pares de l’escola, això es fa insuportable”. El periodista diu que molts dels seus companys han deixat de mirar els missatges ximples dels grups. “A més, per sort o per desgràcia, la nostra feina és molt frenètica i tenim poc temps per perdre”.

Mira el mòbil. Ha rebut un missatge.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

ENLLAÇOS D’INTERÈS L’hora del Periodisme Mòbil La informació i el periodisme en l’era mòbil Àfrica és líder en periodisme mòbil El model de periodisme en l’era del mobile media Com el mòbil va marcar el començament d’una època daurada pel periodisme Vídeo: Smartphone Journalism Com els mòbils estan canviant la pràctica periodística al s. XXI

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s